Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Liane Collot d’Herbois -féle fény-szín- sötétség festésterápia

2011.01.07

 

A Liane Collot d’Herbois -féle fény-szín- sötétség festésterápia

„A szivárvány és a szivárvány színei mindig is fontos szerepet töltöttek be az antropozófus festésterápiában. De emlékeznünk kell arra, hogy a szivárvány mindig a fény és a sötétség között jelenik meg . Minden szivárvány belső oldalán egy fényboltozat, a külső oldalon sötétség látható, a felhők sötétje által jelennek meg a színek. A szivárvány az emberi lény gyönyörű képe: hét színére úgy tekinthetünk, mint a tiszta emberi lélekre, a két oldalán látható fény és sötétség pedig a kreatív szellemi polaritás, amely létrehozza. Az emberben ez a polaritás a tudatosság fénye és a tudattalan szervezet sötétsége, amelyben kreatív és destruktív erők folyamatosan működnek”
(Liane Collot d’Herbois)

A terápia a fény, a színek és a sötétség jelenségeinek megértésén alapul.
A fény, szín, sötétség kozmikus hármassága a hármas tagozódású ember képe, mint szellem, lélek és test. A fény és a sötétség az „ Én ” inkarnációjának két útja az emberben, a felső póluson (ideg-érzékszervi rendszeren) és az alsó póluson (anyagcsere, végtag rendszeren) keresztül. A színek a középső ritmikus rendszerben (légzésben, vérkeringésben) működnek leginkább. A színekkel való munka táplálja a lelket, általa lehetővé válhat egy lelki gond oldódása. Segít abban, hogy élőbbnek, teljesebbnek érezzük magunkat, harmonikusabban kapcsolódjunk a környezetünkhöz. A gondolkodás fényén és az idegi-érzékszervi folyamatokon keresztül képesek vagyunk tudatosak, éberek, összeszedettek lenni, és megfelelően reagálni az adott pillanatban. Az emésztő- és végtagrendszerben működő hő és sötétség által növekszünk, regenerálódunk.

Ha túl erős bennünk a „fény”, akkor valószínűleg idegesek, feszültek vagyunk, és mindig túl éberek gondolkodásunkban. Ha a sötétség aspektusa túl erős, talán nehezebb tisztán látni, mit is akarunk elérni, letargiába esünk. Ha akár a fényhez, akár a sötétséghez kapcsolódó folyamatok túlsúlyba kerülnek, akkor ez kihat a középső, ritmikus rendszerre, a színek világára. Belső, személyes színvilágunk mozdulatlanná válik. Bármi történik érzelmi, lelki világunkban, az kihat a fizikai test működésére. Mindezen folyamatok a képzett festésterapeuta számára láthatóvá válnak a kliens „szabad munkáiban”.

Az első találkozás alkalmával lehetőség van a terapeutával megosztani bármit, amit a kliens az életrajzából vagy egészségi állapotáról fontosnak tart. Ezt követi egy bevezető beszélgetés a színekről, fényről és sötétségről, majd az első szabad munka a fénnyel és sötétséggel széntechnika segítségével. Ugyanilyen fontossága van a színekkel történő szabad munkáknak is akvarell festékkel, nedves papíron. Ezek adják az alapot a „diagnózis” felállításához. Ettől a ponttól kezdve a terapeuta vezeti a folyamatot.
A terápiás folyamat során a magasabb Én kreatív erői vannak megszólítva, mely lehetővé teszi az aktív közreműködést a gyógyulási folyamatban. Előzetes tapasztalat a művészeti munkában nem szükséges. A festésterápia alkalmazható gyermekeknél és felnőtteknél, bármely életkorban.

A fény - szín - sötétség festésterápia jelenleg Magyarországon csak az Árnika Központban érhető el!

Időpont egyeztetés: Ujváry Éva, 06-20-575-7049

 

 

 

 

 

***********************************************************************************

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.