Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szent Miklóst várva

2010.12.06

Novemberben megismerhettük, és felidéztünk egy nemes lovag cselekedetét, mikor is az Ő  köpenyének félbevágott darabja egy koldus embert megmelenget. Szent Márton legendája gyönyörűen előkészíti, és tovább él Miklós püspök alakjában. Ahhoz a legendához volt egy szép záró kis fohászunk:                           "Csillagoknak teremtője, vigyázz minden emberekre.  Árvákra és özvegyekre, úton járó szegényekre. "

Milyen szépen hangzik most fel, ez az új, de az előkészített lélek számára már ismerős versecske is, amit Szent Miklósra várva mondogattunk:

"Miklós püspök egyszer régen segitett a szegény népen, őt dícsérte koldus, árva, emlékezzünk jóságára."

   Honnan jön, ki is ő?a-lehi-ovodahoz-erkezett.jpg

Nekünk az óvodában Hírnök, Advent Hírnöke, aki valóban megjelenik közöttünk, és mint Mária küldötte a csillagos égi birodalomból üzenetet hoz:-  " Az Ég Gyermeke a sötét földre érkezik majd. Szeretetre van szüksége, melyet mi készíthetünk elő neki szívünk szeretetével.- " Készítsétek a jászolt. Várjátok a Karácsonyt! Jézus a Föld valamennyi gyermekéhez egy üzenettel érkezik : - Szeressetek "

 Ezt, és többi fontos gondolatát csillagkönyvében itt hagyja nekünk. Még 2-3 napig minden reggel újra szalmaagyon-szendereg.jpgtudjuk olvasni. Ezután kerül be a jászol, és vele együtt a szálláskereső játék az életterünkbe.

 

 

 

 

 

Szent Miklós, mikor megérinti a gyermekeket egy fenyőággal, homlokukon a tiszta gondolatok fényét idézi meg. Szívük táján a jóságot és szívmeleget erősíti. Mindenki kezébe beleteszi az üres zsákocskát, hogy azt igazságosan és egyenlően maga töltse meg a gyermek. " Csillagzsákom teletöltöm, Szent Miklósnak megköszönöm."- mondogatjuk.

És hogy hová kerül az  a szép aranydió, amit reggel a cipőnkben találtunk?- arról majd később.

minden-gyermek--megtolti-a-zsakocskat.jpg

Az emberi lélek belső ráhangolódásában, és a készületekben  segítségünkre lehet mindaz, ami a külső világban történik.Sétáinkon, barangolásainkban -amit mi a természet közelsége miatt könnyen megtehetünk-,sok érdekes megfigyelésben, tapasztalatban van részünk. Ha esik a hó, elsők lehetünk, akik ráléphetünk az érintetlen hótakaróra. Különleges  érzés a végeláthatatlan fehérség, amin a nap szikrái csillognak, és az a hatalmas csend, ami ilyenkor van.  Figyelmesen keresgélünk nyomokat, amik kisebb-nagyobb élőlények jelenlétét sejtetik. Magunk is ott hagyjuk a miénket, jó játék egymás nyomában járni, és kanyargós utakat, járatokat kitaposni. Fagyos a főld, a szántás bordái ki-ki feketéllenek. Nehéz ilyenkor követ, vagy kavicsot gyűjteni, fogva tartja őket is a fagy. Ismerős csipkebokrok kapnak most másféle díszt, egy-két ottmaradt bogyóra gyülekeznek a madarak. Ideje feltölteni a madáretetőinket! Mohát keresgélünk, kilazítjuk őket a fagyból, gyüjtögetjük. Hogy mihez, arról majd később. 

0uvegcsipke.jpg

Ezzel szemben milyen jó meleg az emberek benti világa. Ha ki is megyünk, melegbe kell burkolóznunk. Erre emlékeztetnek a pásztor kucsmák,bekecsek, díszes bőrmellények- amiket majd a kis pásztorkáink felöltenek a megelevenedett mesénkben. A gazdák gondoskodnak a jószágaik melegen tartásáról. Az etetésükre is nagyobb gondot kell fordítani. Nem lehet már legeltetni.   Tárolt magvakat, szénát - szalmát  láthatunk még egy-két gazdálkodó családban. " Szár, szár, búzaszár, tehén alá szalmaszál. "

 Hamar sötétedik, ezt már csillagos lámpácskáink imbolygó fényeinél is megállapítottuk.  Most Mária útjára nézhetünk, amit csillagútnak is nevezhetnénk, hiszen lépte nyomán mint virágok nyílnak a csillagok. Minden nap egyel több.  Akarati életünkbe hozzuk fel a világosságot, a szellem fénye világítja be az utunkat. - Ez a sorsát járó ember fénye, aki belemegy sorsába, és felveszi azt.  Már nem csak úgy megy, hanem tudja is, hová.

Mikor reggelente ránézünk erre a többszintes, emelkedő útra, elmondhatjuk:  Sötét úton, hosszú úton menni, menni kell. Betlehemi fényességhez így juthatunk el. Ki ilyenkor ezt az utat egyedül járja, szívében a kis Jézuskát megsímogatja.

 

 

 

 

********************************************************************

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

köszönet

(Bokányné Lepold Andrea, 2015.12.02 22:44)

Kedves Nóra! Nagyon-nagyon tetszik az oldala! A fiam elsős, otthontanuló, mert waldorf ovi van, iskola nincs a közelben. Írásai sokat segítenek abban, hogy azokat a szép szokásokat, az "életbarát" szemléletet itthon is tudjuk folytatni. Köszönöm!